Vinicultor installat al 2018 a Céret - Vallespir - Pirineus Orientals - Sud de França - Catalunya Nord

Le Domaine

                                            A 30 km al sud-oest de Perpinyà hi ha el Domaine Éole.

Consta de 3,6 hectàrees de vinya, principalment al piemont dels Albères, sòls pedregosos de sorra, en conversió a l'agricultura ecològica. El celler es troba a Céret (també serveix com a sala de degustació i venda).

El 2007 vaig participar en la creació d’una AMAP (Associació per al manteniment d’una agricultura camperola) amb René, jardinera de Llupia i l’associació Energie Citoyenne. Vaig descobrir l'agricultura.

De caràcter epicúreo, vaig aprendre molt d'hora per apreciar el bon menjar, els productes locals i, quan era adolescent, vaig començar a aprendre el plaer del vi.

M'encanta estar a l'aire lliure, treballar amb les mans i la vinya és una gran planta. Vaig aprendre amb entusiasme el compliment, l’empelt, el regre, el dibuix per reviure velles vinyes. També és una forma de salvaguarda del patrimoni agrícola i vegetal!
 
Abans de començar sol, vaig passar cinc anys a la vinya i al vi, des de treballadors polivalents fins a mestres de cellers; fins i tot arribar a fer algunes cuines al meu "refugi al fons del jardí". és així que per passió em vaig instal·lar en el Vallespir. Regió que vam escollir amb la meva companya per la seva bellesa, la seva qualitat de vida i els seus béns vitivinícoles (sòls, altituds, clima).
 
Intento que els vins siguin el més natural possible. A la vinya, una gran vigilància, despreniment, desprestigació, si cal, infusions i dosis mínimes de sofre i coure. La collita manual em garanteix un raïm saludable, ordenat i no triturat. I, doncs, si tot passa bé a la vinya, tot va bé al soterrani: fermentacions espontànies amb llevats indígenes sense aportacions. Una mica de sulfit al final de la segona fermentació, "maloláctica".

 

 

Vinya

4,1 hectàrees de vinya dividides en diverses varietats de raïm:

 - Lledoner Pelut i Garnatxa de més de 40 anys
 - Macabeo de més de 35 anys
 - Carinyena de més de 70 anys
 - Monastrell de més de 20 anys
 - Garnatxa Gris de més de 40 anys (en renovació ...)

Tasses suaus i mides de guyot-poussard, empelt
Recollecció manual, ordenada en el lloc i posada en caixes!

Les cultures es converteixen en agricultura ecològica
 <12 kg / ha / any de sofre (contra oidium)
(mitjana orgànica nacional de 36 kg / ha / any)
 <2 kg / ha / any de coure (en la barreja de Bordeus contra el floridura)
(biodinàmica <3 kg / ha / any, AB <6 kg / ha / any)

Te d'ortiga, consuelda, dent de lleó,
tansy, cua de cavall i camamilla!
Tot a mà, mala herba natural permanent ...
holly, pruner, trossejadora, motxilla polvoritzada!


El celler

Tancs de resina i acer inoxidable, bidons, bomba, grup fred i les seves banderes, i una premsa suïssa mòbil horitzontal amb gàbia de fusta dels anys seixanta (es torna com un rellotge ...)!

Premsat directe per a blancs i rosats
Amuntegament complet
Façana sobre el petit descans
pigeages
Inèrcies dels dipòsits
i suar ...
Les fermentacions són espontànies (llevats indígenes) i controlades en temperatura.

El grup fred és el principal pol de les despeses elèctriques ... per alleugerir la meva empremta i tenir cura de les condicions socials dels treballadors, he optat per Enercoop, proveïdor cooperatiu d’electricitat "verd".